Sentosa (10. Päivä)

Viimeinen kokonainen päivä edessä Singaporessa. Nopeastihan tämä aika nyt menikin ehkä vähän liiankin nopeasti. Jossain vaiheessa ennen reissua epäilin että tulee aika pitkäksi mutta ehei, kolmeksi päiväksi riittäisi vieläkin nähtävää ja tehtävää.

Aamulla oli tyyny vähän liiankin hyvin asemoituna kun kännykän herätys klo 8 oli mennyt ihan ohi. Joten se siitä aikaisesta lähdöstä. Ylös kymmenen jälkeen, aamiaista ja liikenteeseen. Mennessä metrolle kiersin vähän eri reittiä nyt ja tavallaan tuossa matkalla avautui toisenlainen kuva ”puhtaasta” Singaporesta. Tai siis kyllähän noilla turistialueilla (metroasemat, boat ja clarke quayt, orchard road jne..) on suhteellisen puhdasta ja siistijöitäkin näkee. Sen sijaan tuon aljunied roadin sivukatuja kun käppäilin niin siinä oli useammalle kadulle roskia leviteltynä pitkin poikin, en tiedä onko kenties tämän uudenvuoden juhlinta aiheuttanut katkosta jätteiden keräykseen tai jotain.. Kuitenkaan jäteastioita en nähnyt. Täydensin Aljuniedin asemalla myös käteisvarantoani 100 singaporen dollarilla.

Suuntana oli Sentosan saari, Singaporen eteläpuolella (googlesta löytyy lisää perustietoa paikasta). Metrolla siis Harbourfront asemalle (vaihto Outram Parkissa, lipun hinta muistaakseni 1.60SGD). Siitä on muutamia vaihtoehtoja itse saarelle menoon; juna, bussi, pikavene ja köysirata. Noista kaksi ensimmäistä taitaa olla ilmaisia, sisäänpääsymaksu saarelle on sen sijaan 2SGD kaikilta tulotavasta riippumatta. Elämyksiähän tässä ollaan osaltaan hakemassa joten köysiradalle (menopaluulippu 12.90SGD ja yhdensuuntainen dollaria vähemmän). Sai hetken hakea tuota köysiradan harbourfrontin asemaa, vaikkakin opasteet olivat suhteellisen selvät ja niihin olisi vain pitänyt luottaa. Asema löytyi lopulta ja siitä hissillä toimistotalon 15.kerrokseen jossa itse asema oli. Viimeksi olen tainnut olla köysiradalla vuonna 1999 kolmardenin eläinpuistossa. Ja kyllähän siinä hetken aikaa olikin jännät paikat kun kori lähti liikkeelle kerrostalon uumenista. Mutta hienot maisemat kyllä oli, sieltä näki ehkä parhaiten saaren kaupunginpuoleiseen osaan tulevat laajennukset (nimi taisi olla Sentosa Resorts) minkä pitäisi olla valmista 2010. Aivan älyttömiä rakennelmia siinä, huh. Olisi kyllä todella mielenkiintoista nähdä alue valmiina joskus. Samoin osa saarella olleista opasteista oli minusta hieman epätarkkoja, ehkäpä kaikki tulee kuntoon sitten aikanaan.

Köysiradan päätösasema on imbiah lookup nimisellä alueella aikalailla saaren keskellä. Saarella oli myös menossa jokin kukkafestivaali joten muutamassa paikassa imbiahilla ja siitä alaspäin palawanin rannalla oli tosi hienoja kukka-asetelmia kyllä. Otin parit kuvat, mutta eipä ne nyt mitenkään järin hienoilta näyttäneet enää kameran ruudulla.

Palawanin ranta-alue on aika iso, hiekkaa ihan riittävästi. Jotkut pelaili rantalentistä, toiset grillailivat itseään huonohkolla tuloksella ja kolmannet uivat. Lämpötila oli yhdessä vaiheessa päivää +33 vaikkakin oli pilvistä. Rannan keskellä oli pienehkö ”saari”, aasian mantereen eteläisin piste jonne pääsee kuivin jaloin. Olihan se jotenkin vähän tekemällä tehdyn oloinen, riippusilta kun siihen oli rakennettu. Pari kolmikerroksista näköalatornia siinä oli. Tosin näkymiä merelle päin siitä ei juurikaan ollut, kun näkyi lähes pelkästään laivoja. En paljoakaan niistä tiedä mutta veikkaisin niiden olleen öljytankkereita pääosin.

Myöhäisenä lounaana söin palawanin intialaisessa rantaravintolassa (Samundar). Lounastarjouksessa oli kanakeittoa alkuun ja ”indian rice” pääruoaksi yht. 16SGD++. Settiin kuului lisäksi joku intialainen leipä alussa dipattavan chilikastikkeen kera, jälkkäripuolella palanen jäätelöä ja kahvi/tee. Tuossa oli mielestäni kyllä hinta-laatusuhde kohdallaan jos missä.

Jatkoin matkaani siitä palawanin alueelta beach tramilla (paras suomennos lienee rantaratikka mutta pyörillä) siloso rannalle. Kulkupelinä oli uudehko volvon nivelbussin tapainen mistä katto oli leikattu peräosasta pois. Kätevää. Siinä lähellä olisi ollut Fort Siloso mikä on kaiketi sotamuseo toisen maailmansodan ajalta. Kello alkoi olemaan jo melko paljon joten päätin jättää Fortin alueen käymättä vaikkakin kieltämättä se olisi ollut hieno paikka. Valitsin Underwater Worldin (lippu 22.90SGD), akvaariosysteemi minkä vetonaulana oli selkeästi läpinäkyvä tunneli jossa liukuhihna. Olihan se ihan siisti kokemus, rauskuja ja jotain pienempiä haikaloja tunnistin. Akvaariolippuun kuului myös palawanin rannan lähettyvillä sijainnut Dolphin Lagoon, keinotekoinen laguuni missä delffiinishow. En nyt varmaan lähes 15 vuoteen ole särkänniemessä käynyt mutta veikkaisin että aika samanlainen kummassakin. Rannalla oli kuitenkin ihan kiitettävästi väkeä seuraamassa esitystä. Ja eikä showssakaan mitään vikaa ollut, ihan viihdyttävää katsoa.

Akvaarion ja delffiinishown jälkeen palailin imbiahille. Tarkoitus oli käydä katsomassa Images of Singapore museo missä olisi ollut vahakabinetti ja kaikkea. Kello oli kuitenkin yli seitsemän illalla joten se oli kiinni. Höh.

Paluumatka köysiradalla, hieno katsella kaupunkia pimenevässä illassa. Matka jatkui metrolla harbour frontista clarke quayn asemalle. Meinasin käydä ottamassa parit oluet siinä viimeisen illan kunniaksi mutta alkoi siinä määrin ramaisemaan joten se jäi sitten. Central keskuksen Burger Kingissä päätin laittaa ”elämä risaiseksi”, iltapalaksi Whopper mukaan ja taksilla hotellille. Kyyti maksoi 9,70 joten kyllähän se keskiviikkoinen kuski taisi viilata linssiini ihan urakalla. No meni jo… Ja huomenna sitten pattajalle.