Praha

Tänä vuonna ajattelin että nyt on risteilty riittävästi itämerellä, eli vähän kauemmaksi pitäisi päästä muttei kuitenkaan liian kauaksi kun ensi talvena on tiedossa vajaan kolmen viikon ekskursio Thaimaaseen. Ensimmäinen tarkoitus oli lähteä Budapestiin, pari hotellia oli katsottuna jne. mutta Finnairin viikkotarjouksessa olleet liput (199e) pääsivät loppumaan (sopivilla matkustuspäivillä) ennenkuin niitä ehti varaamaan. Päätettiin että seuraavasta viikkotarjouksesta otetaan lennot eurooppaan. Tuli keskiviikko (jolloin siis uudet tarjoukset tulee) ja listalta löytyi Praha (209e). Sinne siis.

Reissussa allekirjoittaneen kanssa on Reijo, Satu ja Toni. Taksikuskikolleegoita siis.

Lennot oli siis Finnairilta (AY715 ja AY716) Airbus A320 koneella. Paikat mennessä 15C-15F, lähtö Helsingistä noin vartin myöhässä. Tulokoneen paikat 20C-20F.

Prahan kenttä on noin 20km kaupungin keskustasta (Ruzyne). Uudehko kenttä, suht siisti ja looginen. Olin etukäteen tilannut kyydin kentältä hotellille (praha-lentokentta.fi) kun olin kuullut että prahassa ja tsekeissä olis euroopan eniten asiakkaita huijaavat taksit. Kuski oli terminaalissa nimilapun kera vastassa, auto oli sisäänajettu nelossarjan passatfarkku. Menopaluukyyti hotellille maksoi 44 euroa (1150 czk).

Hotelli valkattiin porukalla puhtaasti netin varaussivustojen tietoihin perustuen. Haussa oli kohtuuhintainen hotelli joko uudesta tai vanhasta kaupunginosasta. Lopulta löytyi Hotel Christie (vladislavova 20, praha 1). Kohtuuhintainen, 340e/4yötä/huone ja huhtikuussa 2008 avattu eli käytännössä uusi. Hotelli on todellakin hyvällä paikalla (noin 150 metriä matkaa metroasemalle/raitiovaunupysäkille) eikä kävellenkään ole kuin n. 20 minuutin matka esim. kaarlensillalle. Tosin näinkin uudeksi 5-kerroksiseksi hotelliksi talon hissit eivät herättäneet liiallista luottamusta. ”Venyy ja paukkuu” oli aika hyvä ilmaisu niistä, ensimmäisellä kerralla kun hotellin kerroksiin menimme, jäätiin jopa kerrosten välille..

Hotellin palvelut olivat muutenkin ihan hyvät, kohtalaisesti toiminut ilmainen Wlan (sekä omassa huoneessa että aularavintolassa) sekä hintaan sisältynyt aamiainen.

Kaupunkia tuli runsaamman puoleisesti kierreltyä, kävelyä varmaankin yli 10km koko reissun aikana. Viimeisenä kokonaisena matkapäivänä otin hetken mielijohteesta kiertoajelun kaupunkijunalla (about samanlainen mitä Jyväskylässä on Lilli), tunnin kierros vanhankaupunginaukiolta 250 czk. Ihan mukava kokemus, reitti kulki vanhassa kaupungissa, juutalaisalueella sekä prahan linnalla. Jos tulee joskus toiste Prahaan lähdettyä niin linnavisiittiin pitää varata vähintään päivä. Mäkeä ylös ja kuppiloita oli vieri vieressä.

Tällä kertaa jäi testaamatta niin bussit, ratikat kuin metrokin. Taksitkin jäi tolpilleen, jos nyt ei lasketa sitä lentokentän kuljetusta varsinaiseksi taksiksi. En osaa suoralta kädeltä sanoa millainen taksijärjestelmä Tsekeissä/Prahassa on muutoin, onko lupia säännelty tai muuta, mutta taksiautoja tuntuu olevan runsaasti – taksitolppia on korttelin välein vähintäänkin keskusta-alueella. Autokalustokin on monenkirjavaa, löytyy uutta E-merssua ja toisesta ”päästä” fordin sierrafarkkua, skodan fabia ja toyotan yaris. Yleisin automerkki niin taksiautoissa kuin muissakin on yllätys yllätys: Skoda.

Mitä yöelämään tulee, vaikkakaan ei nähnyt edes paljoakaan kaupungin tarjonnasta – on se suhteellisen aktiivista. Nuorta porukkaa tuntuu olevan liikkeellä enemmänkin, niin turisteja kuin paikallisia. Tsekki tuntuu olevan myös olen ystävän paratiisi, olutta on tarjolla lähes joka paikassa ja pubeja/baareja/oluttupia todella tiuhaan, hotellikadulla taisi olla kuusi eri paikkaa. Ehkä oudoin myyntipaikka oli vanhankaupunginaukiolla noin 10 metriä kirkon ovelta. Olutta löytyy myös montaa merkkiä, niin kotimaista kuin tuontilaatua. Suurimmat paikalliset olutmerkit kuten Pilsner Uruquell ja Staropramen ja tuontipuolella Stella Artois, Hoegaarden ja Leffe. Guinessiakin näytti olevan muutamassa irkkupubissa, siideriä ei kaupoista löytynyt juuri ollenkaan eikä sitä monestakaan baarista saanut. Oluen hinta baareissa vaihteli todella paljon (kuulemani vinkin mukaan ”pari korttelia turistirysästä syrjään ja olut on puolet halvempaa” piti todellakin paikkaansa), halvin bongaus oli 32 czk ja kallein hinta kaupungista 99 czk (vanhankaupungin aukiolla). Hinnat puolen litran tuopeissa. Paluumatkalla lentokentällä päästiinkin jo käsiksi business-hinnoitteluun, 0,33l uruquell 135 czk. Paikallinen erikoisuus on yrttiviina Becherovka (äkkiseltään wikipediasta tsekkasin, sisältää noin 40 eri yrttiä ja auttaa ruoansulatuksessa.. Mene ja tiedä sitten), jotakuinkin 40% löytyy potkua ja äkkiseltään voisi maistamalla kuvitella nauttivansa Jägermeisteria – ehkä hieman miedomman makuista mitä originaali-jekku. Eli hyvää siis kuitenkin. Puolen litran pullo maksoi paikasta riippuen 150-170 czk. Pari pulloa tuli ostettua tuliaisiksi, pitää kokeilla jossain välissä aika mielenkiintoista drinkkiä: 4cl Becherovkaa, 10cl tonicia sekä 1cl limemehua. Drinkin nimi on ”osuvasti” beton.

Ravintolaruoka on myös todella halpaa, esimerkkinä torstai-illan menu hotellin naapuriravintolassa (Fama Restaurace, vladislavova 18) : sipulirenkaita, riisiä kanalla ja pinaatilla sekä puolen litran uruquell, 255 czk. Euron kurssi tsekin kruunuun nähden on muuten jotakuinkin 24czk=1e (30.6 kurssi tarkalleen ottaen 23,88czk=1e). Tsekkiläinen keittiö jäi lähes täysin kokeilematta, mikä näin jälkikäteen harmittaa melkoisesti.

Kuvia reissulta tulee Flickriin, osoitteeseen http://www.flickr.com/photos/eph1/sets/72157605208993536/ hieman myöhemmin. Muutto ei ole vielä ihan valmis ja kotikone (jolla kuvia voi purkaa) odottelee vielä ADSL-liittymää..

Yhteenvetona voin todeta että Praha on todella mielenkiintoinen kaupunkilomakohde jossa tutkittavaa ja katsottavaa löytyy ainakin viikoksi ellei kahdeksi. Minulla oli ennakkotietona kaupungista: Turistirysä. Olihan niitä turisteja suhteellisen paljon mutta kyseessä on kuitenkin sen verran iso kaupunki – eli kortteli tai pari sivuun ja on paljon rauhallisempaa. Hintataso on myöskin suomalaisittain edullinen ainakin vielä, viidessä päivässä ja neljässä yössä (syöden, juoden, tutkien ja shoppaillen) rahaa meni noin 6000 czk mikä on minusta ihan kohtuullista. Koskas sitä pääsisi Prahaan takaisin?