Havaintoja Moskovasta 24-28.12.2015

Moskovan reissu tuli heitettyä joulun aikaan viime vuonna. Tämäkin postaus on jäänyt tuonne luonnosten osioon ihan liian pitkäksi aikaa. Teksti on pääosin kirjoitettu paluumatkalla Jyväskylään joten aikamuodot saattavat olla vähän outoja paikoitellen, pahoittelen.

Mitään päiväkohtaista ”raporttia” en kirjannut ylös – sen sijaan tässä on mieleen tulevia eri asioita jaoteltuna. Toivottavasti näistä on jollekin tulevalle Moskovan reissaajalle hyötyä.

Viisumi

Matkustaminen Venäjälle vaatii viisumin Suomen kansalaiselta. Hommasin itselleni kertaviisumin eaststar.fi matkatoimiston kautta. Viisumin hankkiminen sinäänsä oli suht helppoa. Täytetty viisumianomus, passikuva, passi sekä todistus matkavakuutuksen voimassaolosta Venäjällä postiin ja muutaman viikon päästä tuli paluupostissa passi viisumilla varustettuna takaisin.

Hintaa kertaviisumille tuli 77 euroa.

Lennot

Lennot hoituivat Finnairin sinivalkoisin siivin. Mielenkiintoinen yksityiskohta oli siinä että molemmat lennot lennettiin samalla koneella, OH-LVL (A319). Jonkin verran on tullut lennettyä vuosien varrella mutta eipä ole tietääkseni aiemmin käynyt näin että samalla koneella pääsee lentämään molempiin suuntiin.

Finnair A319 OH-LVL
Finnair A319 OH-LVL

Muutamaan vuoteen en olekaan Finnairilla lentänyt mutta eipä tuossa mitään. Mukavan asiallista palvelua ym olen aina saanut kotimaiselta lentoyhtiöltä eikä tilanne ollut muuttunut. Hyvä niin.

Lennot HEL-SVO-HEL n. 250 euroa.

Liikenne ja kulkeminen

Moskovassa Finnair käyttää Sheremetjevon kenttää. Kentältä keskustaan siirtyminen tapahtui Aeroexpress junalla, lippu 470rub/suunta. Kesto noin 35min, junia lähtee 15-30min välein. Ihan siisti juna kaikin puolin. Junalipun saa ostettua kätevimmin automaatista kentältä tai juna-asemalta.

Metro Moskovassa on aika kattava, Wikipedian mukaan yksi maailman vilkkaimmista. Asemia on aika paljon ja tiheästi. Osa asemista on hyvin havaittavissa ulkoa päin, toisissa on vain punainen M – kirjain kerrostalon seinässä. Eli silmät auki jos on metron tarvetta.

Arbatskajan metroasema
Arbatskajan metroasema

Asemilta ja junista löytyy hyvin vähän muuta opastusta kuin kyrillisillä kirjaimilla kirjoitettuna tai kuulutettuna. Itse en osaa ko. aakkosia joten suunnistaminen metrossa oli hieman työlästä mutta kertaakaan ei eksytty. Helpoin tapa lienee selvittää etukäteen montako aseman väliä on tarkoitus matkustaa ja sitten laskea junan pysähdyksistä oikea asema. Metrosuunnistuksessa kannattaa myös huomioida se että ainakin osalla asemista joissa voi vaihtaa linjalta toiselle, on asemilla kuitenkin eri nimet.

Metron opasteita Moskovassa
Metron opasteita Moskovassa

Metrolipun saa ostettua automaatista josta löytyy englannin kielen valinta. Kertalipun hinta on 50rub. Lippu on luottokortin kokoinen läpyskä joka luetaan portilla ennen asematasolle menoa. Lippuja ei kerätä poistuessa joten muutaman päivän reissun jälkeen on taskut täynnä käytettyjä lippuja.

Majoitus

Hotellina meillä oli Ibis hotel Bakhrushina (tripadvisor) joka sijaitsee Zamorskijen alueella, kremlin suunnalta katsottuna toisella puolella Moskva jokea. Hotelli oli kaikin puolin siisti ja miellyttävä. En halunnut ottaa majoituksen suhteen riskiä joten varasin majoituksen ketjuhotellista joka on yleensä aina varma valinta.

Moskova, Ibis-hotelli bakrhushina
Moskova, Ibis-hotelli bakrhushina

Hotelli sijainti ei ollut ihan keskustassa mutta ainakin minulle se oli ihan hyvä, pari metroasemaa löytyy noin puolen kilometrin päästä joten kulkeminen esim. Kremlin suunnalle onnistuu sekä metrolla että kävellen. Hotellin läheisyydestä löytyi myös puolenkymmentä ruokakauppaa sekä muutama ravintola.

Majoituksen hinta oli etukäteen hotels.comin kautta varattuna 154 euroa neljältä yöltä. Hinta ei sisältänyt aamiaista vaan sen sai ostaa erikseen halutessaan hintaan 790 rub (luottokorttilaskulta 10,44e).

Ravintolat ja hintataso

Moskovasta on aina sanottu että se on kallis kaupunki. Ja niinhän se on. Nyt kun reissun aikana ruplan kurssi heilui 76-78 välillä, on kaupunki euroturistille hieman edullisempi matkakohde. Historiatietona katselin että viime vuoden (2015) maaliskuussa kurssi on ollut 55 ja vuonna 2013 40. Eli aikas paljon kurssi on muuttunut pienellä aikaa. Tätä tekstiä kirjoittaessani tammikuun puolivälissä 2016, ruplan kurssi näyttää olevan yli 83 – parhaimmillaan kurssi xe.comin mukaan on ollut yli 90.

Ravintoloita Moskovassa oli monenlaisia aina itsepalvelulounaspaikoista hienoon pihviravintolaan. Suurin osa ravintoloista oli hieman haastavaa löytää kun en osannut kyrillisiä kirjaimia. Itsepalveluravintolasuosituksia voisin antaa esim. GUM tavaratalon kolmannessa kerroksessa olevasta ”ctonobar 57” sekä My-My ketjusta jonka ravintoloita oli ympäri kaupunkia. Hintataso näissä riippuu toki siitä mitä syö koska kaikki on hinnoiteltu erikseen. Oma ateriani yhtenä päivänä koostui salaatista, borssikeitosta, riisistä sekä jauhelihapihvistä. Jälkiruoaksi oli jokin leivos sekä pullo vettä. Hinta koko setille vähän yli 500 RUB.

Hieman kalliimpia ruokapaikkoja tuli testattua muutama, pihviravintola El Gaucho (tripadvisor) sekä saksalainen olutravintola Brauhaus Paulaner (tripadvisor). Molemmista sai loistavaa ruokaa, Gauchossa sisäfile ja olut maksoi muistaakseni 2700 RUB (Nämä molemmat ravintolat sijaitsivat muutaman korttelin päässä omalta hotellilta, lähellä on myös Paveletskajan metroasema joten saapuminen onnistuu myös keskustasta.

Tuosta yllämainitusta ravintolan löytämisestä hyvä esimerkki on tuo pihviravintola El Gaucho (streetview https://goo.gl/maps/EUPNVe5EjXt) – ei ole sanaakaan englanniksi. Onneksi muistin nuoruusvuosilta kun venäläisiä junia olen seurannut että Pectopah on ravintola.

Hard Rock Cafe:ssa tuli myös vierailtua, pinssinkerääjä kun olen niin eihän sitä olis voinut jättää väliin. Ruoka- ja juomapuoli tosin tuotti pienen pettymyksen, ruoka oli jotenkin mautonta ja ei-niin-lämmintä pöytään tuodessa. Samoiten drinkit (otin Southern Rockin ja jonkin mojiton) maistuivat oudon miedolta. Kokemuspohjaa on aikas monesta HRC:sta ja useammassa paikassa on tuo S.R tullut juotua mutta ei se noin laimealta ole aiemmin maistunut. Mene ja tiedä mistä johtui. HRC:n hintataso sen sijaan oli mielestäni aika edullinen, drinkit 300 RUB ja ruokana ollut burgeri noin 700 RUB.

Ostokset

Itse en ole pahemmin kauppakeskuksissa pyörivää sorttia mutta pitihän sitä hieman käydä valikoimia katsomassa. Punaisen torin vieressä oleva GUM on itsessään valtava kauppakeskus, hintatasokin oli paikan sijainnin mukainen. Eli normituristille yleensä liian kova – mutta kivahan sitä oli käydä katselemassa vähän uusia telkkareita ym.

Punaisen torin ja Kremlin ulkopuolelta löytyi Ohotnyj Rjadin ostoskeskus, paikan oikea nimestä ei ole tietoa. Googlen linkillä se kuitenkin löytynee helposti. Tuo keskus oli melkoisen iso vaikkei ihan GUMin kokoinen.

Moskova, Ohotnyj rjad kauppakeskus punaisen torin lähellä
Moskova, Ohotnyj rjad kauppakeskus punaisen torin lähellä

Mikäli tuliaisia (=turistikamaa) tahtoo Suomeen viedä niin minusta paras valikoima/hintataso näihin oli Arbatin kävelykadulla.

Yöelämä

Yöelämää hotellin lähistöltä ei oikein löytynyt. Tripadvisoria selaamalla löytyi yöelämää Tverskajan suunnalta (kremlistä pari metropysäkkiä pohjoisen suuntaan) jossa tuli käytyä. Tap & Barrel pubissa (tripadvisor) tuli käytyä ja sitä voi kyllä suositella. Paljolti eri oluita hanassa, urheilun seuraamismahdollisuus sekä livemusiikkia. Toimi minulle hyvin. Guinesstuopin hinta oli muistaakseni 350 RUB.

Tap & Barrelin vierestä löytyy myös Coyote Ugly baari (tripadvisor), ilmeisesti samannimisestä leffasta inspiraationsa saanut. Tarjoilijat sekä valitut asiakkaat saavat tanssia baaritiskillä. Ihan mukava paikka yöelämän viettämiseen, tällaista menoa olis kiva nähdä myös Suomessa. Sisäänpääsy 350 RUB, pullollinen heinekeniä 250 RUB.

 

Nähtävyydet

Nähtävää Moskovassa riittäisi helposti viikoksi jos historialliset ym. paikat kiinnostavat. Itse en ole pahemmin museoihminen, voin käydä jos kohdalle sattuu mutta ei ole pakko mennä. Kremlin alueella itsessään on useampia museoita, itseäni eniten kiinnostava oli Kremlin Asehuone. Melkoisen pitkä jono ja vesisade olivat vain sellainen yhdistelmä että jäi ym. paikka käymättä.

Moskova, punainen tori, Pyhän vasilin katedraali
Moskova, punainen tori, Pyhän vasilin katedraali

Punaisella torilla kannattaa toki jokaisen Moskovankävijän käydä, jos ei muuta niin ihmettelemässä tuota yllä olevaa katedraalia.

Yhteenvetoa

Tykkäsin Moskovasta, melkoisen paljon. Suurkaupunki, asukkaita on tuplasti enemmän mitä Suomessa yhteensä. Hieman sekavaa liikkuminen oli juurikin kyrillisten kirjaimien takia joita ei osattu – aikaa ja seikkailumieltä mukaan niin kyllä me ainakin kaikista haasteista selvittiin.

Turvallisuudesta en ollut mitenkään erityisen huolissani reissun aikana, minusta Moskova oli kuin mikä tahansa muu Eurooppalainen suurkaupunki. Poliiseja/turvallisuuspalvelun OMOH -miehiä oli kaduilla paljon, liittyen ehkäpä samoihin aikoihin olleeseen terroristiuhkaan. Toki tavaroistaan/taskuistaan kannattaa pitää huolta eikä ihan ympäripäissään kannata heilua.

Tykkään myös vähän laskeskella mitä matkustaminen maksaa. Tällä kertaa rahaa meni kaikkinensa (viisumi, lento, hotelli, käyttörahat) noin 700-800 euroa. Eli karkeasti laskettuna pari sataa euroa per päivä. Ei paha.

Valokuvia reissulta tuli otettua aika paljon, niistä noin 60 päätyi nettiin asti. Ne löytyvät tuosta edellisestä postauksesta.